Chat with us, powered by LiveChat

Geen ‘fresh lanes’ ferryterminals bij Brexit

Er komen geen ‘fresh lanes’ op de terreinen van ferryterminals om bij een Brexit vervoerders van groente, fruit en andere tijdkritische goederen voorrang te verlenen op de veerboot naar het VK.

Daar is op deze terreinen ‘simpelweg geen ruimte voor’, zegt Elmer de Bruin, coördinator van het internationale team van Transport en Logistiek Nederland (TLN). Wel zijn de terminals in gesprek met wegvervoerders om ook bij een ‘no deal’-Brexit chaos op terminals en de wegen daar naartoe te voorkomen.

Fresh lanes, een snelle afhandeling van versvervoerders die zich goed hebben voorbereid op de Britse uittreding – hoe die ook uitpakt – werden bepleit door de wegvervoerbranche. Maar de infrastructuur van terminals is te krap bemeten om versvervoerders straks vrij baan te geven.

Verkeersmanagement
TLN, Evofenedex en onder meer ook Deltalinqs, het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente IJmuiden en Rijkswaterstaat werken samen aan een plan voor verkeersmanagement. Zo willen ze op 29 maart, officieel nog de datum waarop het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie treedt, het vrachtvervoer op het Nederlandse wegennet in goede banen te leiden. Dat plan moet uiterlijk op 25 maart op tafel liggen.

In Nieuwsblad Transport van deze week zet De Bruin uiteen hoe het staat met de voorbereiding van het wegtransport op Brexit. Nog steeds gokken veel vervoerders er op dat de Britse uittreding met een sisser afloopt. Hij dringt er bij de branche op aan daar vooral niet van uit te gaan.

Heeft u te maken met de Brexit? Kom dan ook naar de Sessie Brexit op 27 februari 2019 in Venlo en leer alles over de verschillende scenario’s.

Meer nieuws

‘CEMT-vergunning dreigt schaars goed te worden bij Brexit’

Je voorbereiden op de Brexit is niet gemakkelijk, maar je moet het wel doen, en liefst zo snel mogelijk. TLN-deskundige Elmer de Bruin zet enkele belangrijke stappen op een rijtje. Er zijn ondernemers die zich goed voorbereiden op een ‘harde’ Brexit. En er zijn er helaas nog heel veel die dat verzuimen, erop gokkend dat… Lees verder ›

Lufthansa Cargo verwacht geen nadelen van harde brexit

Een harde Brexit zal de luchtvrachtsector nauwelijks raken. Dat verwacht topman Peter Gerber van Lufthansa Cargo tijdens de bijeenkomst Cargovention in Frankfurt. Volgens de vrachtbaas zal een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zonder een akkoord wel leiden tot een verschuiving van ladingstromen binnen de Europese Unie. Dat zal hoofdzakelijk ten goede komen… Lees verder ›

Theresa May: ‘Geen kans op no-dealbrexit’

De Britse premier Theresa May heeft volgens de krant The Sun in privégesprekken haar kabinetsleden verzekerd dat er geen brexit komt zonder duidelijke afspraken met de EU. May zou een ‘no-dealbrexit’ uitsluiten, maar houdt dat voor zich om druk op de Europese Unie te kunnen blijven uitoefenen. De minister van Onderwijs, Damian Hinds, zei maandag… Lees verder ›